ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

I-Amsterdam :)

Spomenik Anni Frank
Nekoliko sam puta čuo da nitko u Amsterdam ne ide razgledavati znamenitosti. Prije dvije godine, odlučio sam svima sličnog mišljenja dokazati suprotno. Amsterdamova poznata tolerancija što se tiče droge i prostitucije često zasjeni njegov šarm, kulturno bogatstvo i normalni noćni život. Izgubite se u labirintu kanala. Kupite suvenir u dućančićima osvijetljenim neonskim svjetlom ili posjetite neki od slavnih coffeeshopa.





Bicikl, najdraže prijevozno sredstvo
Spremni na vožnju?


Amsterdam je iznenađujuće malen. Ima manje od 800 tisuća stanovnika, a centar možete obići u svega nekoliko sati. Ili čak i manje, odlučite li se na vožnju biciklom. Ako ste pratili dosadašnje postove, već možete pogoditi da je to bio i moj izbor. Od svih gradova koje sam tijekom svojih putovanja posjetio, u Amsterdamu je najlakše biti biciklist. Grad i vozači motornih vozila su toliko prilagođeni biciklistima da se niti jednom nećete bojati za svoju sigurnost. Ako ipak preferirate pješačenje (čitaj vožnju), Amsterdam Card vam omogućuje tri dana vožnje javnim prijevozom i ulaske u muzeje.







Ne lutajte, evo što biste trebali pogledati

Gladni? Slavni kolač od jabuke
Postoje tri najvažnija mjesta koja morate posjetiti nađete li se u Amsterdamu: RijksmuseumVan Gogh Muzej i Kuća Aanne Frank. Također, imate li dovoljno vremena, posjetite i Waterlooplein tržnicu, iako je osobno ipak smatram precijenjenom, sve što možete kupiti tamo, možete kupiti bilogdje. Za provode, osim već spomenutih coffe shopova, tu je i Vondelpark, prepun ljudi, s besplatnim koncertima na otvorenom.
Za ukusan, ali jeftin obrok uz dobar pogled na Amsterdam posjetite javnu knjižnicu (OBA). Znam što vam je sad proletjelo kroz glavu: Knjižnicu? Za vrijeme odmora? Ali, da, ovo je umjetnička ustanova sa pristupom internetu i svim svjetskim novinama, a na sedmom katu nalazi se La Place cafe, gdje možete uživati u jeftinom ručku s odličnim pogledom. Od nekih smo studenata ondje čuli da je Café Winkel najbolje mjesto za probati appeltaart, slavni kolač od jabuka. I jest!  Još jedna poslastica za pripadnice ljepšeg spola je i Tassenmuseum (muzej torbica) Za razgledavanje ženskih modnih dodataka zaista nisam imao živaca, srećom pa je u sklopu muzeja simpatičan vrt i kafić sa sasvim solidnom kavom. 



Iće, piće i noćno biće

Prije ili kasnije, jedete li vani, naletjet ćete na eetcafe, to su kafići i restorani u jednom, a služe autentičnu hranu, mi smo posjetili Gent aan de Schinkel i nismo se razočarali.
Gent aan de Schinkel
Red Light District nije jedino mjesto gdje u Amsterdamu možete provesti večer. Područja poput De Pijpa ili Jordaana nude autentičniju vibru. Ipak, raspitajte se za Pub Crawl u hotelu ili hostelu gdje ste smješteni da ne provedete pola večeri tražeći mjesto za izlazak. Sugar Factory i Kingfisher bar  samo su neki od pet, šest lokala koje smo imali priliku posjetiti samo u jednoj noći izlaska.






Iako se čini opušten, ovaj je grad u stvari jako dobro organiziran. Ako ne govorite nizozemski, kao na primjer ja, ne paničarite, u Amsterdamu gotovo svi govore engleski. A vjerojatno će vam usput i reći nešto tipa maknite se s tračnica, da i vas malo organiziraju. 


Sigurno najčešće fotografirani dio Amsterdama, Dobro došli! :)

Nema komentara:

Objavi komentar